Liiku janalla ja kerro

Liiku janalla ja kerro -sivulla on keskustelunaiheita laidasta laitaan. Janan äärellä jutellessa mielipiteiden ilmaisu ei ole mustavalkoista, vaan kaikki harmaan sävyt ja sateenkaaren värit ovat mahdollisia.

Ulos tai sisälle, maahan, seinälle tai pöydälle – janan voi tehdä minne vain. Janan avulla saa vaihtelua keskusteluun. Samalla saa pientä liikuntaa sekä tutustuu toisiin ja ehkä myös omaan itseen.

Liiku janalla ja kerro -harjoitukset ovat syntyneet Aivoliiton Juttu-tupa-toiminnan ja RyhmäRengin yhteistyön tuloksena.


Liiku janalla ja kerro -harjoitus

Janan avulla voi ilmaista ajatuksiaan tarkemmin kuin kyllä/ei-kysymyksillä. Harjoituksen aikana osallistujat tutustuvat toisiinsa ja samalla ohjaaja saa tietoa osallistujien kyvystä ymmärtää puhetta ja lauseita. Harjoitus tarjoaa myös tilaisuuden liikkumiseen vaikka tapaamisen keskivaiheilla.

Ohjaako sinua järki vai tunne? Janan päissä on sanat JÄRKI ja TUNNE.

Janaharjoitus sisällä

Tee teipillä jana seinälle tai lattialle. Jos liikkuminen tilassa on hankalaa, janan voi tehdä pöydän keskelle. Silloin osallistujat voivat valita itseään kuvaavan esineen ja asettaa sen janalle sopivaan kohtaan.

Janaharjoitus ulkona

Hyvällä ilmalla janan voi tehdä ulos katuliidulla tai luonnosta löytyvillä materiaaleilla. Ulkona käytettävät tehtäväpaperit kannattaa laminoida tai laittaa muovitaskuihin.

Janatehtävä etäryhmissä

Vasen – oikea -jana ei oikein onnistu tietokoneen ruudulla, mutta paikkaa janalla voi ilmaista liikuttamalla päätä tai kättä ylös – alas -janalla


Tehtävävaihtoehtoja

Kirjoita avainsanat

Laita janan molempiin päihin pino paperia. Kun esität kysymyksen, käy samalla kirjoittamassa janan päihin avainsanat. Pyydä osallistujia asettumaan sopivaan kohtaan janaa, ääripäihin tai niiden välille. Anna tilaa keskustelulle.

Kääntäkää avainsanat esiin vuorotellen

Tulosta avainsanat ja laita ne oikeassa järjestyksessä janan päihin nurinpäin. Voit tulostaa myös Keksi oma kysymys -sivuja ja lisätä niitä pinoon. Pyydä osallistujia kääntämään avainsanoja esille vuorotellen.

Valitkaa avainsanat vuorotellen

Tulosta avainsanat ja levitä ne pareittain näkyville. Pyydä osallistujia valitsemaan sellainen kysymys, jonka he haluavat kysyä toisilta ja viemään avainsanat janan päihin.


Tulostettavat kysymyssarjat

Jokaisessa tiedostossa on 12 kysymystä. Yksi tiedosto riittää yhdelle ryhmäkerralle. 

Yleiset kysymykset

Vuodenajat

Teemat


Hakusanat: janatehtäviä, janaharjoituksia, kesäisiä tehtäviä ulos, seurapeli pihalle, seuraleikki ulos, tulostettavia kysymyskortteja aikuisille, harjoituksia puheterapiaan, tehtäviä muistikuntoutukseen, keskustelunaiheita muistiryhmiin, tekemistä palvelutaloihin, ryhmäytyminen, tutustumisharjoituksia, toiminnallinen menetelmä