Matkailujuttuja

Matkailujuttuja-sivulta löytyy matkailukysymyksiä, Suomen nähtävyydet -visa, matkailusanoja ja matkailuaiheinen mielipidejumppa, joka sopii tauko- ja aivojumpaksi.

Eri maiden ja kaupunkien nimistä on nettipelejä sekä tulostettavia tehtäviä.

Sivun lopussa on linkkejä matkailuvideoihin ja tulostettaviin karttoihin.


Matkailukysymykset

Matkailukysymykset kannustavat keskustelemaan aihepiiriin liittyvistä toiveista, tavoista ja kokemuksista. Toki matkailu sopii aiheeksi ympäri vuoden, mutta ajankohtainen aihe se on varsinkin lomakauden kynnyksellä tai loman loputtua.

Matkailukysymykset, esimerkkejä: Teetkö nojatuolimatkoja? Minne?

Kysymyksistä voi valita ryhmälle sopivimmat tai kaikki. Osaan kysymyksistä voi vastata valitsemalla annetuista vaihtoehdoista, osa kysymyksistä on avoimia ja osaan voi vastata kyllä tai ei. Jotkut kysymykset sopivat paremmin aikuisille. Tilaa on myös omille kysymyksille. Voit laittaa tarvittaessa helpommat ja vaativammat kysymykset eri nippuun.

Jokainen voi omalla vuorollaan nostaa sattumanvaraisen kysymyksen. Jos aihe herättää ajatuksia, pyydä vastaajaa kertomaan lisää ja anna tilaa keskustelulle. Kysymyksen voi myös vaihtaa. Vaihtoehtoinen tapa käyttää kysymyksiä on levittää ne näkyville ja pyytää kaikkia valitsemaan ainakin yksi kiinnostava keskustelunaihe.

Tulosta kysymykset

Vinkki: Ryhmäkertaa voi elävöittää keräämällä matkailuun liittyviä esineitä kuten vanhoja matkalippuja, matkamuistoja, esitteitä, postikortteja, kolikoita ym.


Laatikkoleikki-nettipelin tunnus

Matkailukysymykset nettipelinä

Pyydä osallistujia valitsemaan numero vuorotellen. Luukusta paljastuu kysymys, josta voi keskustella vaikka parin kanssa tai pienryhmissä.


Suomen nähtävyydet -visa

Suomen nähtävyydet -visan ideana on yhdistää paikkakunnan nimi nähtävyyden tai tapahtuman nimeen. Visasta on myös nettipeli.

Suomen nähtävyydet ja tapahtumat -yhdistämisvisa: Tampere + Särkänniemi.

Kaikissa kolmessa eritasoisessa visassa on 24 korttiparia. Visa 1 on kaikkein helpoin. Voit valita yhden visan kokonaan tai yhdistää eri visoja ryhmällesi sopivalla tavalla. Korttipareja on mukavampi etsiä pareittain tai pienryhmissä. 

Tulosta visa ja vastaukset

Vinkki: Mitä nähtävyyksiä ja tapahtumia korteista puuttuu? Tyhjille korteille voi lisätä paikallisia juttuja vaikka yhdessä ryhmän kanssa.

Poimi puheenaihe

Korttien avulla voi myös keskustella. Voit levittää osan korteista pöydälle ja pyytää, että jokainen valitsee muutaman kortin. 

Kysymysehdotuksia:

  • Missä olet käynyt?
  • Missä haluaisit käydä?
  • Valitse parisi kanssa matkakohde, joka kiinnostaa molempia.

Nettipelin tunnus

Suomen nähtävyydet -visa nettipelinä

Jokainen osallistuja voi valita vuorotellen yhden nähtävyyden tai tapahtuman ja kertoa, millä paikkakunnalla se on. Oikea vastaus paljastuu, kun korttia pyyhkäisee. Tehtävä vaikeutuu, kun vaihtoehdot vähenevät.


Aivojumppa

Keskustelua voi virkistää tauko- ja aivojumpalla, jossa ohjaaja esittää matkailuun liittyviä väitteitä. Poimi parhaat listasta ja keksi itse lisää. Valitse sopiva määrä väitteitä ryhmän jaksamisen mukaan, esimerkiksi 15 väitettä.

Sovi ryhmän kanssa millainen ele tai ilme tarkoittaa kyllä, ehkä ja ei. Kyllä-ele voi olla vaikka käsillä huitomista, ehkä-ele vartalon taivutuksia ja ei-ele tömistelyä. Jos liikkuminen on jollekulle hankalaa, kannattaa valita sellaisia eleitä, joita kaikki tekevät istuen.

Naamajumpan saa aikaan, jos kyllä-ilme on esimerkiksi suu auki ja silmät selällään, ehkä-ilme posket pullollaan ja ei-ilmeessä näytetään kieltä.

Kun eleet on sovittu, lue väitteitä ryhmälle ja pyydä heitä vastaamaan miettimättä liikaa.


Matkailusananselitykset

Sananselityspelissä voi selittää, piirtää, elehtiä ja antaa toisten arvata. Sanoja on runsaasti, valitse niistä ryhmällesi sopivat tai keksi tyhjiin kortteihin paikallisia lomakohteita.

Matkailusanat-sananselityskortit: sanakirja, makuualusta.

Sanoja voi käyttää ilman pelaamista. Osallistujia voi pyytää poimimaan muutamia kortteja, joiden kautta he haluavat kertoa matkailuun liittyvistä kokemuksistaan tai toiveistaan. 

Matkailusanat sopivat myös mielikuvituksen lähtölaukaukseksi. Osallistujia voi pyytää nostamaan muutaman sattumanvaraisen kortin, ja korttien pohjalta voi kirjoittaa tarinan tai tehdä pienen näytelmän.

Tulosta kortit


Tulostettavat tavupalat

Tavutehtävä: la-ja-sa-sak-puo-nor.

Tulosta ryhmälle sopiva määrä Suomen kaupunkien tai maailman maiden nimiä. 2-tavuiset nimet ovat helpompia.

Pelivaihtoehtoja

Paritehtävä: Jaa pareille 3–10 sanan verran tavuja. Parit muodostavat tavuista sanoja ja yrittävät käyttää kaikki palat. Mitä enemmän paloja on, sitä vaikeampi tehtävä on ratkaista.

Pienryhmätehtävä: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan yhden tavun ja ryhmä yrittää yhdessä keksiä, mikä sana tai mitä sanoja tavusta voi muodostua.

Kilpailuhenkinen tavupeli: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen pelaaja kääntää vuorollaan yhden tavun ja yrittää keksiä sanan tietyssä ajassa. Jos sanan keksii, pelaaja saa tavun itselleen. Jos sanaa ei keksi, pelaaja kääntää tavun takaisin nurinpäin. Vuoro vaihtuu kummassakin tapauksessa. Voittaja on se, joka kerää esimerkiksi viisi tavua tai eniten tavuja sovitussa ajassa.


Nettipelin tunnus

Maiden ja kaupunkien nimiä nettipelinä

Yhdistä parit

Helpossa tavupelissä yhdistetään kaksitavuisten sanojen tavut toisiinsa.

Sanojen tavut ovat menneet sekaisin. Yhdistä outo sana maan tai kaupungin nimeen. 

Järjestä kirjaimet sanoiksi

Sanojen kirjaimet ovat menneet sekaisin. Kun siirrät kirjaimen oikeaan paikkaan, se muuttuu värikkääksi. Jokaisessa pelissä on 10 tehtävää. Ensimmäinen tehtäväsarja on helpoin ja viimeinen vaikein.

Vinkki: Apuna voi käyttää karttoja.


Laatikkoleikki-nettipelin tunnus

Tavusta sanaksi -laatikkoleikit

Jokaisesta laatikosta ilmestyy tavu. Ryhmä yrittää keksiä, mikä tai mitkä Suomen kaupungit alkavat kyseisellä tavulla. 

Jokaisesta laatikosta ilmestyy tavu. Ryhmä yrittää keksiä, mikä tai mitkä Euroopan maat alkavat kyseisellä tavulla. 


Lisämateriaalia

Videoita Ylen Elävästä arkistosta

Karttoja

  • Selkeän Suomen kartan voi tulostaa Vahvikkeesta vaikka A3-kokoisena.
  • Maakuntakartat-sivulta voi tulostaa yksinkertaisia Suomen ja maakuntien karttoja.

Testejä

Materiaalipaketteja

Maailman tavat -peli

Opetushallituksen sivuilla on Maailman tavat -peli. Pelin lentolippuja voi käyttää keskustelun virikkeenä ilman pelaamista.


Matkailujuttuja löytyy lisää matkailu-avainsanalla.

Hakusanat: matkailutehtäviä ryhmänohjaukseen, keskustelukortteja, matkailu-aiheinen sananselityspeli, aivojumppaa muistiryhmille, Euroopan maat -harjoitus, opettele maiden nimiä, keskustelunaiheita viriketoimintaan, Suomen nähtävyydet -visa, muistelu