Matkailujuttuja

Matkailujuttuja-sivulta löytyy Matkailukysymyksiä, Suomen nähtävyydet -visa ja matkailuaiheinen mielipidejumppa, joka sopii tauko- ja aivojumpaksi. Sivun lopussa on linkkejä matkailuvideoihin ja tulostettaviin karttoihin.


Matkailukysymykset

Matkailukysymykset kannustavat keskustelemaan teemaan liittyvistä toiveista, tavoista ja kokemuksista. Toki matkailu sopii aiheeksi ympäri vuoden, mutta ajankohtainen aihe se on varsinkin lomakauden kynnyksellä tai loman loputtua.

Kysymyksistä voi valita ryhmälle sopivimmat tai kaikki. Osaan kysymyksistä voi vastata valitsemalla annetuista vaihtoehdoista, osa kysymyksistä on avoimia ja osaan voi vastata kyllä tai ei. Jotkut kysymykset sopivat paremmin aikuisille. Tilaa on myös omille kysymyksille. Voit laittaa tarvittaessa helpommat ja vaativammat kysymykset eri nippuun.  

Jokainen voi omalla vuorollaan nostaa sattumanvaraisen kysymyksen. Jos aihe herättää ajatuksia, pyydä vastaajaa kertomaan lisää ja anna tilaa keskustelulle. Kysymyksen voi myös vaihtaa. Kysymykset voi myös levittää näkyville ja pyytää kaikkia nostamaan esiin ainakin yksi kiinnostava keskustelunaihe.

Vinkki: Ryhmäkertaa voi elävöittää keräämällä matkailuun liittyviä esineitä kuten vanhoja matkalippuja, matkamuistoja, esitteitä, postikortteja, kolikoita ym.


Suomen nähtävyydet -visa

Suomen nähtävyydet -visan idea on yhdistää paikkakunnan nimi nähtävyyden tai tapahtuman nimeen. Kaikissa kolmessa eritasoisessa visassa on 24 korttiparia. Visa 1 on kaikkein helpoin. Voit valita yhden visan kokonaan tai yhdistää eri visoja ryhmällesi sopivalla tavalla. Korttipareja on mukavampi etsiä pareittain tai pienryhmissä. 

Tulosta visa ja vastaukset

Vinkki: Mitä nähtävyyksiä ja tapahtumia korteista puuttuu? Tyhjille korteille voi lisätä paikallisia juttuja vaikka yhdessä ryhmän kanssa.

Poimi puheenaihe

Korttien avulla voi myös keskustella. Voit levittää osan korteista pöydälle ja pyytää, että jokainen valitsee muutaman kortin. Kysymysehdotuksia:

  • Missä olet käynyt?
  • Missä haluaisit käydä?
  • Valitse parisi kanssa matkakohde, joka kiinnostaa molempia.

Aivojumppa

Keskustelua voi virkistää tauko- ja aivojumpalla, jossa ohjaaja esittää matkailuun liittyviä väitteitä. Poimi parhaat listasta ja keksi itse lisää. Valitse sopiva määrä väitteitä ryhmän jaksamisen mukaan, esimerkiksi 15 väitettä.

Sovi ryhmän kanssa millainen ele tai ilme tarkoittaa kyllä, ehkä ja ei. Kyllä-ele voi olla vaikka käsillä huitomista, ehkä-ele vartalon taivutuksia ja ei-ele tömistelyä. Jos liikkuminen on jollekulle hankalaa, kannattaa valita sellaisia eleitä, joita kaikki tekevät istuen.

Naamajumpan saa aikaan, jos kyllä-ilme on esimerkiksi suu auki ja silmät selällään, ehkä-ilme posket pullollaan ja ei-ilmeessä näytetään kieltä.

Kun eleet on sovittu, lue väitteitä ryhmälle ja pyydä heitä vastaamaan miettimättä liikaa.


Videoita Ylen Elävästä arkistosta

Karttoja

  • Selkeän Suomen kartan voi tulostaa Vahvikkeesta vaikka A3-kokoisena.
  • Maakuntakartat-sivulta voi tulostaa yksinkertaisia Suomen ja maakuntien karttoja.

Testejä

Maailman tavat -peli

Edu.fi-sivustolla on Maailman tavat -peli. Pelin lentolippuja voi käyttää ilman pelaamista keskustelun virikkeenä.


Matkailujuttuja-sivulle tulee myöhemmin lisää matkailuun liittyvää tekemistä.