Lintubingo

Tvink! Tsätsätsä! Titityy! Onko kyseessä peippo vai talitiainen? Ottakaa yhdessä selvää ja pelatkaa Lintubingo-peliä!

Lintubingon idea on kuunnella yhdessä linnun ääntelyä ja etsiä ääntä vastaava linnun kuva omalta bingoalustalta. Kun ääni on tunnistettu, kaikki peittävät linnun kuvan pelimerkillä tai pahvinpalalla. Linnun tunnistamisen jälkeen ryhmä voi keskustella kyseisen linnun elintavoista tai katsella kuvia joko internetistä tai lintukirjasta. Ehkä joku haluaa kertoa tähän lintuun liittyvän runon, lorun, tarinan tai oman kokemuksen?

Kun joku saa bingon, eli rastisuoran, hän voi huutaa ”bingo” tai näyttää sovitun voitonmerkin. Lintubingoa voi pelata myös ruudukon täydeltä. Voittajalle voi lukea palkinnoksi oman Tipuhoroskoopin tai lahjoittaa koristellun munan. 

Jos ryhmän aikana ei ole internetyhteyttä käytössä, lintujen äänet voi kerätä etukäteen tietokoneelle tai käyttää valmiita cd-levyjä. Myös sanallisia vihjeitä voi käyttää joko bingossa tai itsenäisenä tietovisana. Lintubingoa voi toki pelata tavallisen bingon tapaan, ja jokainen voi nostaa vuorollaan linnun kuvan tai pelkän nimen.

Lataa ja tulosta Lintubingo

Molemmissa bingoissa on 12 erilaista bingoalustaa. Helpommassa yhdeksän linnun bingoalustassa on jokaisessa samat kuvat, mutta eri järjestyksessä. Kolmentoista linnun bingossa järjestyksen lisäksi bingolaudan lintulajit vaihtelevat.

Tarvitset myös pelimerkkejä tai pahvinpaloja lintujen peittämistä varten. Lintutietovisan vihjeet ovat vaihtoehto äänille.

Lintutietoa, kuvia ja ääninäyte

Kolmentoista linnun bingon lisä-äänet

Lintutietolinkit vievät Luontoportti-sivustolle. Sivustolta löytyy tietoa ja kuvia suomalaisista luonnonlajeista, kuten kasveista, sienistä, nisäkkäistä, perhosista, kaloista ja linnuista. 


Lintutietovisa

Lintutietovisassa voi kertoa ryhmälle ensin sanalliset vihjeet yksi kerrallaan ja lopuksi kuunnella linnun äänen. Tietovisa toimii myös ilman ääntä.

Jos lintujen kuvat laittaa esille, vastaaminen on helpompaa ja onnistuu myös osoittamalla. Lintutietovisan vihjeet ovat vaihtoehto äänille Lintubingoa pelatessa.

Lataa ja tulosta


Tipuhoroskooppi

Turun murteella lausuttu Tipuhoroskooppi sopii keväisiin juhliin mielialaa nostattamaan ja jäätä murtamaan. Toimii vissisti ja saa eri lajit pörhistämään rintaansa.

Mutta kuka on keksinyt Tipuhoroskoopin? RyhmäRengin emäntä yrittää löytää kirjoittajan jäljet.  Jos sinä tiedät, ilmoitathan sen minulle. Tipuhoroskooppi on tuottanut niin suurta iloa ryhmiin osallistuneille, että haluan sen jakaa.

Lataa ja tulosta