Lintubingo ja muita lintujuttuja

Lintubingo ja muita lintujuttuja -sivulla on bingojen lisäksi mm. lintutietovisa, tipuhoroskooppi ja lintuaiheisia tehtäviä.

Nettipelit ja tulostettavat kotitehtävät ovat sivun loppupuolella.


Lintubingo

Tvink! Tsätsätsä! Titityy! Onko kyseessä peippo vai talitiainen? Ottakaa yhdessä selvää ja pelatkaa Lintubingoa!

Lintubingon idea on kuunnella yhdessä linnun ääntelyä ja etsiä ääntä vastaava linnun kuva omalta bingoalustalta. Kun ääni on tunnistettu, kaikki peittävät linnun kuvan. Linnunlaulun sijaan voi lukea vihjeitä ääneen.

Linnun tunnistamisen jälkeen ryhmä voi keskustella kyseisen linnun elintavoista tai katsella kuvia. Ehkä joku haluaa kertoa tähän lintuun liittyvän runon, lorun, tarinan tai oman kokemuksen?

Voittaja on se, joka saa rastisuoran. Voittajalle voi lukea palkinnoksi oman Tipuhoroskoopin tai lahjoittaa koristellun munan.

Molemmissa bingoissa on 12 erilaista bingoalustaa. Helpommassa yhdeksän linnun bingoalustassa on jokaisessa samat kuvat, mutta eri järjestyksessä. Kolmentoista linnun bingossa järjestyksen lisäksi bingolaudan lintulajit vaihtelevat.

9 linnun bingo (helppo)

13 linnun bingo

Lintutietoa, kuvia ja ääninäyte

Vinkkejä

Lintubingoa voi toki pelata tavallisen bingon tapaan, ja jokainen voi nostaa vuorollaan linnun kuvan.

Lintutietolinkit vievät Luontoportti-sivustolle. Sivustolta löytyy tietoa ja kuvia suomalaisista luonnonlajeista, kuten kasveista, sienistä, nisäkkäistä, perhosista, kaloista ja linnuista.


Lintupeli Lintubingon korteilla.

Helppo peli lintubingon kuvilla

Voit käyttää lintubingon kuvia ja järjestää pienelle ryhmälle erittäin helpon pelin. Pelaaminen sujuu näppärämmin, jos kuvat on kiinnitetty pahveille.

Valitse 12 linnun kuvat ja aseta ne tarjottimelle 9 pinoon. Jokainen saa ottaa vuorollaan samaa lintua esittävät kuvat itselleen. Jos kaikki kuvat ovat erilaisia, voi ottaa vain yhden kuvan. Voittaja on se, jolla on korttien loppuessa eniten kuvia.

Pelin idea ja kuva: Tiina Vieraankivi


Lintutietovisa

Lintutietovisa toimii valkokankaalla tai näytöllä sekä ääneen luettuna.

Ryhmälle voi näyttää tai kertoa vihjeet yksi kerrallaan ja lopuksi kuunnella linnun äänen. Tietovisa toimii myös ilman ääntä.

Vinkki: Jos lintujen kuvat laittaa esille, vastaaminen on helpompaa ja onnistuu myös osoittamalla.


Tipuhoroskoopin esimerkki: Sorsa.

Tipuhoroskooppi

Turun murteella lausuttu Tipuhoroskooppi sopii keväisiin juhliin mielialaa nostattamaan ja jäätä murtamaan. Toimii vissisti ja saa eri lajit pörhistämään rintaansa.

Mutta kuka on keksinyt Tipuhoroskoopin? RyhmäRengin emäntä yrittää löytää kirjoittajan jäljet.  Jos sinä tiedät, ilmoitathan sen minulle. Tipuhoroskooppi on tuottanut niin suurta iloa ryhmiin osallistuneille, että haluan sen jakaa.

Horoskoopin kortit

P.s. Kuvat on uusittu 2023 ja niissä on hyödynnetty tekoälyä.


Yllätysjumpat: Tipujumppa.

Yllätysjumpat kevätkauteen

Jumpat, joissa istutaan tai seistään, on suunnattu aikuisille. Jumpat, joissa liikutaan tilassa, on suunnattu lapsille ja leikkisille aikuisille.

Tipujumpat nettipelinä

Kummassakin jumpassa on 24 tehtävää, jotka avautuvat luukkuja napsauttamalla.

Tipujumpat tulosteena

Jos nettipelin käyttö ei onnistu, niin voit tulostaa tipujumpan tehtävät. Tehtävät voi arpoa vaikka kukkalukuja poimimalla.


Nettipelin tunnus

Lintuaiheiset nettipelit

Yhdistä tavut toisiinsa

Helpossa tavupelissä yhdistetään kaksitavuisten sanojen tavut toisiinsa.

Yhdistä sana varjokuvaan

Varjokuvia von Wrightien lintumaalauksista.

Förena fågeln med skuggbilden

Järjestä kirjaimet sanoiksi

Lintusanojen kirjaimet ovat menneet sekaisin. Kun siirrät kirjaimen oikeaan paikkaan, se muuttuu värikkääksi. Jokaisessa pelissä on 10 tehtävää.

Yhdistä parit

Piilosana-pelit

Etsi sanasokkelosta lintu ja valitse sen jälkeen linnun kuva. Sana voi olla vaakasuoraan tai pystysuoraan.

Tavusta sanaksi -laatikkoleikit

Jokaisesta laatikosta ilmestyy tavu. Ryhmä yrittää keksiä, mikä tai mitkä lintulajit alkavat kyseisellä tavulla.

Hirsipuu-peli

Pelaajat ehdottavat kirjaimia. Jos kirjain sopii, se siirtyy katkoviivalle. Jos kirjain ei sovi, hirsipuuhun joutuminen lähestyy. Hirsipuussa on 15 tehtävää.


Lintusanasokkelo, taso 1.

Tulostettavat lintutehtävät

Tehtävämonisteitä voi täyttää pareittain tai antaa kotitehtäväksi.

Lintusanasokkelot

Lisää sanasokkeloita löydät Sanasokkelot-sivulta.

Yhdistä oikeat tavut toisiinsa

Yhdistä linnun nimi varjokuvaan

Förena fågeln med skuggbilden

Tavut tai kirjaimet sekaisin


Tavupalat: ris-so-hi-til-va-met.

Tulostettavat tavupalat

Tulosta sopiva määrä sivuja. 2-tavuiset sanat ovat helpompia.

Pelivaihtoehtoja

Paritehtävä: Jaa pareille 3–10 sanan verran tavuja. Parit muodostavat tavuista sanoja ja yrittävät käyttää kaikki palat. Mitä enemmän paloja on, sitä vaikeampi tehtävä on ratkaista.

Pienryhmätehtävä: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan yhden tavun ja ryhmä yrittää yhdessä keksiä, mikä sana tai mitä sanoja tavusta voi muodostua.

Kilpailuhenkinen tavupeli: Kerää sanojen ensimmäiset tavut ja laita ne pöydälle nurinpäin. Jokainen pelaaja kääntää vuorollaan yhden tavun ja yrittää keksiä sanan tietyssä ajassa. Jos sanan keksii, pelaaja saa tavun itselleen. Jos sanaa ei keksi, pelaaja kääntää tavun takaisin nurinpäin. Vuoro vaihtuu kummassakin tapauksessa. Voittaja on se, joka kerää esimerkiksi viisi tavua tai eniten tavuja sovitussa ajassa.


Lintumateriaaleja netissä


Hakusanat: kuvabingo, lintujen tunnistaminen, hauskaa lintutietoa, lintutietovisa, keväistä tekemistä ryhmille, tavuharjoituksia, lintulajit tutuksi, tipuhoroskooppi, huumorihoroskooppi, seurapeli, mielialan nostatus