Suomi-juttuja

Suomi-juttuja -sivulla on vinkkejä ja välineitä, jotka sopivat varsinkin

  • itsenäisyyspäivän valmisteluun ja viettämiseen
  • Suomen lipun päivään juhannusviikolle
  • J. V. Snellmanin päivään ja suomalaisuuden päivään 12. toukokuuta.

Suomen yleisin -visan esimerkit.

Suomi-aiheiset tietovisat

Kolme erilaista tietovisaa saa ryhmän pohtimaan, mitkä ovat Suomen kansallissymboleita tai Suomen yleisimpiä asioita. Tiedon puutekaan ei haittaa, koska monivalinta-visoissa voi onnistua myös arvaamalla. Kaikista visoista on nettipeli sekä tulostettava ja valkokankaalta näytettävä versio.

Suomen yleisin -visa (päivitetty 2022)

Luonto-kansallisvisa

Kulttuuri-kansallisvisa


Nettipelin tunnus

Visat nettipelinä


Presidenttivisa - Tarja Halosen valokuva ja muotokuva

Presidenttivisa

Presidenttivisan kortteja yhdistellessä Suomen presidenttien oppiminen tai kertaaminen sujuu kuin leikki. Varttuneempi väki päihittää tässä hommassa monet nuoremmat.

Yhdistämällä kortteja voi visailla monin tavoin. Etunimen voi yhdistää vaikka sukunimeen tai puolison nimeen. Haastetta saa, kun valokuvan yhdistää muotokuvaan. Tehtävänä voi olla presidenttien laittaminen aikajärjestykseen. Puolisoiden nimet, viralliset valokuvat ja muotokuvat toimivat myös keskustelun herättäjinä. Mukavampaa on keksiä ratkaisuja pareittain tai pienessä ryhmässä.

Tulosta ja leikkaa ne kortit, joita haluat käyttää. Kaikkein helpointa on käydä vastaukset yhdessä läpi Suomen presidentit -diojen avulla valkokankaalla. Myös kuvien alla olevat tiedot voit säilyttää vastauksien tarkistamista varten.

Presidenttivisan tiedostot

Vinkkejä


Itsenäisyyspäivä-sanapeli.

Itsenäisyyspäivän sanapelit

Itsenäisyyspäivän perinteet tulevat tutuksi tai muistuvat mieleen samalla kun aivoja jumppaa sanapelejä pelaamalla.

Aivojumppaa näytölle tai valkokankaalle

Mitä itsenäisyyspäivään liittyviä sanoja syntyy, kun tavujen tai kirjaimien järjestystä vaihtaa?

Tulostettavia yhdistämistehtäviä

Tulosta ryhmällesi sopiva yhdistämistehtävä joko parin kanssa ratkaistavaksi tai anna kotitehtäväksi.

Suomi-sanansaalistus

Kaipaako pääsi lisätekemistä Linnan juhlia seuratessa? Sanansaalistus on oivaa ajanvietettä ja aivojumppaa.

Tulosta yksi tai useampi tehtävä, jossa Suomi-henkisistä sanoista muodostetaan uusia sanoja.


Nettipelin tunnus

Sanapelejä nettipeleinä


Mitalit, kunniamerkit ja diplomit

Myönteiset mitalit ja kunniamerkit

Mitalien, ruusukkeiden, kunniamerkkien ja diplomien avulla ryhmään osallistujat voivat antaa toisilleen myönteistä palautetta. Myös ohjaaja voi antaa ryhmälle palautetta jakamalla tunnustuksia vaikka viimeisellä tapaamiskerralla. Erityisen ajankohtaista tunnustuksen antaminen on itsenäisyyspäivänä ja ystävänpäivänä.

Tiedostossa on valmistusvinkkejä ja erilaisia pohjia, joihin voi kirjoittaa haluamansa tekstin. Komeat kunniamerkit ja diplomit syntyvät, kun ne tekee kokonaan itse.


Suomenlippu-lippunauhan malli.

Tulostettavat Suomen liput

Itsenäisyyspäivää, joulua tai juhannusta voi valmistella yhdessä ja tehdä koristeita Suomen lipuista. Lippunauhat ovat perinteisiä kuusenkoristeita, mutta isoista lipuista tehdyn lippunauhan voi ripustaa vaikka seinälle. Lipputikkuja voi pystyttää leivonnaisten tai kasvien koristeeksi.

Valmistaminen

Tulosta sopivan kokoisia lippuja. Liput voi värittää itse tai tulostaa värillisenä. Jos koristetta katsotaan vain yhdeltä puolelta, kannattaa valita 1-puoleinen malli.

Leikkaa ja taittele lippuja. Kiinnitä ne liimalla tai kaksipuoleisella teipillä naruun, nauhaan tai puutikkuun. Pienempiin lippuihin sopii grilli- tai cocktailtikku.

Erikokoisia lippuja

Vinkkejä


Suomen liput ja kultaiset kirjaimet.

Suomi-lippusiimat

Lataa, valitse ja tulosta tarvitsemasi kirjaimet, numerot tai pelkät liput.

Nelikulmaiset liput

Viirin muotoiset liput


Linnan juhlat -bingo

Linnan juhlat -bingo

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton seuraamiseen saa lisää jännitystä, jos pelaa samalla Linnan juhlat -bingoa.

Tulosta jokaiselle oma bingoruudukko. Jokaisessa kolmessa ruudukossa on samat lauseet, mutta eri järjestyksessä. Kun joku saa bingon, eli rastisuoran, hänet voi palkita kunniamerkillä. Bingoa voi pelata myös ruudukon täydeltä.


Suomi-noppapelin-ohje

Suomi-noppapeli

Helppoa noppapeliä voi pelata ympäri vuoden. Pelaamiseen tarvitset yhden nopan ja 5–6 pelimerkkiä pelaajaa kohti. Itsenäisyyspäivään sopivia pelimerkkejä ovat itse tehdyt, pienet Suomen liput tai sinivalkoisiksi maalatut kivet. Pelin luonne muuttuu, jos pelimerkkeinä käyttää ryhmän vahvuuksia esiin nostavia kunniamerkkejä. Kun pelaajat kierrättävät pelimerkkejä toisilleen, keskustelua ja myönteistä palautetta annetaan kuin itsestään. Pelaaminen on sujuvaa, jos noppa ja pelimerkki ovat reilun kokoisia ja niihin on helppo tarttua.

Pelin alussa jokainen pelaaja saa yhtä monta pelimerkkiä. Noppapelin ohje laitetaan esille. Jokaiselle pelaajalle voi antaa oman ohjelapun tai ohjetta voi kierrättää tarjottimella nopan kanssa. Kukin pelaaja heittää vuorollaan noppaa ja silmäluku kertoo, mitä pelaajan tulee tehdä. Kun ohje tulee tutuksi, lähimuistia voi haastaa pelaamalla ilman ohjetta.

Ennen pelin alkua kannattaa sopia, koska peli loppuu. Voittaja voi olla ensimmäinen, joka pääsee eroon pelimerkeistään tai peliä voi jatkaa, kunnes pelimerkkejä on jäljellä vain yhdellä pelaajalla.

Käytännön vinkkejä pelaamiseen antoivat Tiina Vieraankivi ja Miina-Maria Laiho.


Suomi-lauluvisat

Suomi-lauluvisat -sivulla on erilaisia visoja, joiden laulut ovat tuttuja vanhoista koululaulukirjoista.


Lisää ideoita

Itsenäisyys

Suomalaisuus

Musiikkia Youtubessa


Hakusanat: itsenäisyyspäivän viettäminen, Linnan juhlat, Suomen itsenäisyyspäivä, kansallispäivä, J. V. Snellmanin päivä, Suomen lipun päivä, Suomen presidentit, kansallissymbolit, kunniamerkit, myönteinen palaute, lippusiima, lippunauha, viiri, tietovisa, Suomi-tietovisa, Suomi-nettipeli, digitaalinen peli, Suomi-sanapeli, aivojumppa, ryhmänohjaus