Ystävänpäivä

Ystävänpäivää vietetään helmikuun 14. päivä. Englannissa vastaavaa Valentinen päivää vietettiin jo 1500-luvulla ja vähitellen päivän vietto levisi Yhdysvaltoihin. Suomessa ystävänpäivä tuli kalenteriin vasta vuonna 1987 ja hieman eri muodossa. Meillä on tapana muistaa ystäviä, mutta monissa maissa ystävänpäivä on nimenomaan rakastavaisten juhla. Siksi päivä on alun perin nimetty rakastavaisten nimikkopyhimys Valentinuksen mukaan Valentinen päiväksi.

Ystävänpäivän tunnus on rakkautta, ystävyyttä ja ihailua kuvaava punainen sydän. Monet lähettävät ystäville kortteja, antavat pieniä lahjoja tai nauttivat yhdessä sydämenmuotoisia leivonnaisia. Päivä sopii erinomaisesti ystävyydestä keskusteluun ja ystävyyden syventämiseen vaikka myönteistä palautetta antamalla.


Suloisia sanoja

Suloisia sanoja -kirjanmerkit, sanataituri, hoksnokka, rauhanrakentaja

Suloisia sanoja -kirjanmerkeillä ja korteilla voi antaa ystävällistä palautetta ystävälle, tuttavalle, vierustoverille tai koko ryhmälle. Jokainen voi valita valmiin ”suloisen sanan” tai kirjoittaa ajatuksensa tyhjään pohjaan. Sen jälkeen kirjanmerkki tai kortti ojennetaan lämpimien sanojen ja perustelun kera. 

Vinkki: Suloisista sanoista voi tehdä myös postikortin, mitalin tai kunniamerkin


Ystävänpäivän sananselitykset

Ystävyydestä voi keskustella kuin huomaamatta, kun pelaa sananselityspeliä. Sanat voi selittää käyttämällä toisia sanoja, piirtämällä tai elehtimällä.

Ystävänpäivän sananselityspeli - esimerkkikuva

Tiedoston viimeisillä sivuilla on vaikeampia sanoja ja ne voi jättää tulostamatta. Ystävänpäivän sananselitykset löytyvät myös ruotsiksi.

Sananselitykset suomeksi

Sananselitykset ruotsiksi

Vinkki: Sanojen keksiminen on helpompaa, jos annat osallistujille sanalistan.


Ystävänpäivän lahjarasiat

Sydanrasiat paperista

Tulostettavat lahjarasiat -sivulla on erilaisia paperirasioita ohjeineen. Rasiassa voi antaa ystävälle esimerkiksi kehun tai kiitoksen pienen makupalan kera.


Lisää ideoita

Me-henkeä lisääviä ja ystävänpäivään sopivia ideoita:


Lisätietoa ystävänpäivästä

Artikkeli: Ystävänpäivä 14.2. Yle Oppiminen.

Artikkeli ja videoita: Valentinen päivän juhlallisuuksia. Ylen Elävä arkisto.


Hakusanat: ystävänpäivä, ideoita ystävänpäivään, ystävyys, ystävystyminen, myönteinen palaute, kannustaminen, ryhmäytyminen, ryhmäyttäminen, yhteishenki, me-henki, ryhmänohjaus, toiminnalliset menetelmät