Ystävänpäivä

Ystävänpäivää vietetään helmikuun 14. päivä. Englannissa vastaavaa Valentinen päivää vietettiin jo 1500-luvulla ja vähitellen päivän vietto levisi Yhdysvaltoihin. Suomessa ystävänpäivä tuli kalenteriin vasta vuonna 1987 ja hieman eri muodossa. Meillä on tapana muistaa ystäviä, mutta monissa maissa ystävänpäivä on nimenomaan rakastavaisten juhla. Siksi päivä on alun perin nimetty rakastavaisten nimikkopyhimys Valentinuksen mukaan Valentinen päiväksi.

Ystävänpäivän tunnus on rakkautta, ystävyyttä ja ihailua kuvaava punainen sydän. Monet lähettävät ystäville kortteja, antavat pieniä lahjoja tai nauttivat yhdessä sydämenmuotoisia leivonnaisia. Päivä sopii erinomaisesti ystävyydestä keskusteluun ja ystävyyden syventämiseen vaikka myönteistä palautetta antamalla.


Suloisia sanoja – Varmhjärtade ord

Suloisia sanoja -kirjanmerkit, sanataituri, hoksnokka, rauhanrakentaja

Suloisia sanoja -kirjanmerkeillä ja korteilla voi antaa ystävällistä palautetta ystävälle, tuttavalle, vierustoverille tai koko ryhmälle. Jokainen voi valita valmiin ”suloisen sanan” tai kirjoittaa ajatuksensa tyhjään pohjaan. Sen jälkeen kirjanmerkki tai kortti ojennetaan lämpimien sanojen ja perustelun kera. Suloiset sanat voi ojentaa myös ruotsiksi.

Suloisia sanoja

Varmhjärtade ord

Vinkki: Suloisista sanoista voi tehdä myös postikortin, mitalin tai kunniamerkin


Ystävänpäivän sananselitykset – Vändagsord

Ystävyydestä voi keskustella kuin huomaamatta, kun pelaa sananselityspeliä. Sanat voi selittää käyttämällä toisia sanoja, piirtämällä tai elehtimällä.

Ystävänpäivän sananselityspeli - esimerkkikuva

Tiedoston viimeisillä sivuilla on vaikeampia sanoja ja ne voi jättää tulostamatta. Ystävänpäivän sananselitykset löytyvät myös ruotsiksi.

Sananselitykset suomeksi

Vändagsord på svenska

Vinkki: Sanojen keksiminen on helpompaa, jos annat osallistujille sanalistan.


Hyvää ystävänpäivää -lippunauhat

Ystävänpäivä-lippusiiman malli.

Tulosta valitsemasi lippunauha. Tavallista tulostuspaperia (80 g/m²) paremmin toimii vahva paperi, esim. 160 g/m². Liput leikataan viivaa pitkin, taitellaan katkoviivaa pitkin ja kiinnitetään liimalla tai kaksipuoleisella teipillä vaikka paperinaruun. 

Vinkki: Jos haluat kirjoittaa jonkin muun toivotuksen, löydät aakkoset ja numerot sivulta Liput ja lippusiimat.


Ystävyyden tai parisuhteen palapelit

Ystävyyden palapelin kuva.

Ystävyyden tai parisuhteen palapelin voi antaa ensin kotitehtäväksi. Parisuhteen palapeliä voivat pariskunnat miettiä ensin itsekseen ja sitten yhdessä. Kotitehtävän jälkeen ryhmätapaamisella voi keskustella aiheesta ja koota seinälle ryhmän yhteisen palapelin.

Ystävyyden palapelit

Parisuhteen palapelit

Vinkki: Lisää vaihtoehtoja on Palapelitehtäviä-sivulla.


Ystävänpäivän lahjarasiat

Sydanrasiat paperista

Tulostettavat lahjarasiat -sivulla on erilaisia paperirasioita ohjeineen. Rasiassa voi antaa ystävälle esimerkiksi kehun tai kiitoksen pienen makupalan kera.


Lisää ideoita

Me-henkeä lisääviä ja ystävänpäivään sopivia ideoita:


Lisätietoa ystävänpäivästä


Hakusanat: ystävänpäivä, ideoita ystävänpäivään, ystävyys, ystävystyminen, myönteinen palaute, kannustaminen, ryhmäytyminen, ryhmäyttäminen, yhteishenki, me-henki, ryhmänohjaus, toiminnalliset menetelmät, tulostettava lippunauha, alla hjärtans dag