Tulitikkupähkinät

Miten 1 tikkua siirtämällä voi tehdä neliön? 
Minkä 2 tikun siirtäminen saa kalan uimaan toiseen suuntaan?

Tulitikkutehtävät ja -leikit ovat siirtyneet ikäpolvelta toiselle. Tulitikkupähkinät 1 ja 2 sisältävät kumpikin 10 perinteistä tulitikkutehtävää. Molemmat tehtäväsarjat löytyvät myös ruotsiksi.

Voit näyttää tehtävän näytöltä tai valkokankaalta, piirtää fläppitaululle tai jakaa tulosteena. Anna riittävästi aikaa miettiä ja kokeilla, ennen kuin katsotte ratkaisun. Tehtävät vaikeutuvat loppua kohti. 

Tulitikkutehtäviä suomeksi

Tändsticksgåtor på svenska

Vinkkejä

  • Ratkaisu on helpompi keksiä, jos jaat pareille tulitikkuja, hammastikkuja tai kyniä.
  • Ulkona tehtävän voi rakentaa puukepeistä.
  • Kannattaa kysyä, tietääkö joku ryhmästä lisää tulitikkutehtäviä.

Lisää päättelytehtäviä

Pitikö ryhmäsi tulitikkutehtävistä? Vastaavia päättelykykyä harjaannuttavia tehtäviä ja aivojumppaa löytyy Päättelypähkinät-sivulta.


Perinteisiä tulitikkuleikkejä

Tikkuaskin pompauttaminen

Tikkuaski pompautetaan pöydän reunalta. Jos aski jää syrjälleen, saa viisi pistettä. Jos aski jää pystyyn, saa kymmenen pistettä. Kuvapuolesta saa yhden pisteen. Pohjapuolesta menettää vuoronsa, mutta muuten saa pompauttaa niin kauan kuin pisteitä tulee. Jos aski putoaa lattialle, menettää kaikki jo kerätyt pisteet. Peli menee poikki viidestäkymmenestä pisteestä

Tulitikkujen keräilykisa

Keräilykisassa tikkuaskin kaikki tikut ropistellaan kasaksi pöydälle. Pelaaja yrittää tulitikun avulla siirtää kasasta tikkuja itselleen yhden kerrallaan. Jos kasan tikut liikahtavat, vuoro siirtyy toiselle. Se voittaa, joka saa kerättyä eniten tikkuja.


Osaatko englantia tai jotain muuta kieltä hyvin? Jos haluat kääntää pdf-tiedostojen kysymykset, niin RyhmäRengin emäntä tekee ne mielellään jakoon vaikka swahiliksi.

Hakusanat: tulitikkutehtävät, tulitikkupulmat, tulitikkuleikit, perinneleikit, päättelytehtävät, logiikkatehtävät, pohdintatehtävät, pulmatehtävät, pulmat, pähkinät, arvoitukset, aivojumppa, aikuisille, lapsille, vastaukset