Vanhoja leluja, pelejä ja loruja

Vanhoja leluja, pelejä ja loruja sisältävä kokonaisuus herättää muistoja lapsuudesta yhdessä katsellen, muistellen, pelaten ja loruillen.

  • Leikisti!-näyttelyn voi tulostaa ja ripustaa oleskelutilan tai käytävän seinälle.
  • Mikä kuvia yhdistää? -visassa yritetään keksiä kolmea kuvaa yhdistävä asia.
  • Nostalgiset lelupelit -korteilla voi pelata monin tavoin samalla muistellen.
  • Lorukortit herättävät muistoja lapsuuden lämpimistä, yhteisistä hetkistä.
  • Leikisti!-sanakortit toimivat elepelinä tai sananselityspelinä.
  • Nettipelejä voi pelata yksin tai yhdessä.

Tulostettava Leikisti!-näyttely.

Leikisti! – muistoja herättävä näyttely

Leikisti! on nostalginen näyttely vanhoista leluista, loruista ja peleistä. Näyttelyn voi koota tulostamalla yhden tai useamman tiedoston, ja laittaa sivut esille oleskelutilaan tai käytävän varrelle. Sivut voi myös sujauttaa muovitaskuihin ja kansioon. Silloin kuvia voi katsella yhdessä pöydän äärellä.

Näyttelyn äärellä voi muistelun lisäksi keskustella tai visailla. Jokainen voi vuorollaan kuvailla salaa valitsemaansa kuvaa, ja toiset yrittävät arvata, mistä kuvasta on kyse. Keskustelua voi herätellä kysymyksillä Millaisia leluja teillä oli? / Teittekö itse leluja? / Oliko teillä jokin lempilelu? / Millaisia leikkejä leikitte? / Mitä pelejä pelasitte? / Mitä kirjoja luitte lapsena? / Oletteko keräilleet jotakin?

Tulostettavat tiedostot


Mikä kuvia yhdistää?

Mikä kuvia yhdistää?

Lelu- ja leikki -aiheisten visojen ideana on keksiä, mikä asia kolmea kuvaa yhdistää. Ensimmäinen sarja on helpoin, joten sitä kannattaa kokeilla ensin. Ryhmä voi löytää parempia vastauksia kuin ehdotetuissa vastauksissa on, joten luovuus on sallittu.

Nostalgiset kuvat saattavat herättää muistoja omasta lapsuudesta. Keskustelulle kannattaa antaa tilaa vaikka jokaisen tehtävän jälkeen. Virittäviä kysymyksiä voi esittää sopivassa kohdassa: Leikittekö te lapsena hyrrillä / jojoilla / paperinukeilla? Teittekö itse nuken / ritsan / jousipyssyn / paperilennokkeja? Mitä lautapelejä pelasitte?

Mikä kuvia yhdistää? -tiedostot


Etsi pareja tai ryhmittele.

Nostalgiset lelupelit

Leikisti!-lelupelit toimivat yhdistämispeleinä, muistipeleinä tai muistelussa muuten vain. Pelejä voi pelata itsekseen, parin kanssa jutellen tai pienessä porukassa. Tulosta valitsemasi tiedostot ja leikkaa kuvat erikseen viivoja pitkin.

Yhdistämispeli: Pelin tavoitteena on etsiä sopivia pareja ja samalla herätellä leluihin liittyviä muistoja. Pelissä etsitään kaksi vastaavaa lelua, kuten kaksi erilaista nallea tai kaksi saman lelun osaa. Tiedostoissa yhteen sopivat kuvat ovat vierekkäin. Yhdistämisessä saa käyttää mielikuvitusta, kunhan osaa perustella valintansa.

Ryhmittelypeli: Ryhmittelyä varten kannattaa tulostaa ainakin kaksi tiedostoa. Pelaajat voivat itse keksiä, millä perusteella haluavat kortit ryhmitellä. Yhteen voi koota lapsuudesta tuttuja leluja, kiinnostavia leluja, perinneleluja, eläimiä, kulkupelejä jne. Luovuus on sallittua ja toivottavaa. Ryhmittelyssä tärkeintä on keskustelu.

Helppo kuvaile ja arvaa: Levittäkää pöydälle kymmenen kuvaa. Vuorotellen jokainen ryhmän jäsen valitsee mielessään jonkin kuvan ja antaa siitä toisille vihjeitä. Toiset arvaavat, mistä kuvasta on kyse. Kun oikea kuva on keksitty, se korvataan uudella kuvalla, ja vuoro vaihtuu.

Vaativa muistipeli: Kuvilla voi pelata haastavaa muistipeliä, jossa parit eivät ole samanlaisia. Ennen pelaamista kuviin kannattaa tutustua rauhassa, jotta parit tulevat tutuiksi.

Tulostettavat tiedostot


Perinteisiä loruja kortteina.

Muistoja herättävät lorukortit

Lorukorteissa on vanhoja lastenloruja. Niitä ovat vanhemmat lausuneet lapsilleen, ja lapset taas aikuisena omille lapsilleen. Lorujen kuuleminen vanhoilla päivillä voi kuljettaa myönteisiin muistoihin, jotka sisältävät lämpimiä vuorovaikutuksen hetkiä turvallisen läheisen seurassa. Ehkä lorut nousevat myös muistin kätköistä mieleen, ja lausuminen saa aikaan onnistumisen tunteen. Vanhat lorut ovat suullista kansanperinnettä, joten niistä on erilaisia versioita – kaikki yhtä oikeita.

Lorujen rytmi tarttuu helposti, ja niissä käytetään usein alkusointuja. Sanat voivat olla keksittyjä, nonsensea, kuten leikinaloituslorussa Entten tentten teelikamentten, jonka avulla valittiin vuorossa oleva. Leikkilorut voivat olla taputusleikkejä tai tarinallisia leikkejä kuten Körö körö kirkkoon ja Harakka huttua keittää. Kysymysten ja vastausten ketjut, kuten Mitä tehtäis? – Sika pestäis, ovat tulleet itäsuomalaisesta perinteestä. Oli ennen onnimanni on esimerkki lorusta, joka ei lopu koskaan. Lorujen avulla on myös opeteltu vuodenaikoja, viikonpäiviä ja muuta sanastoa.

Millaisia leikkiloruja / taputusleikkejä / hyppynaruloruja / leikinaloitusloruja / kielivoimistelua muistatte omasta lapsuudestanne? Tunnetteko loruista erilaisia versioita?

Tulostettavat lorukortit


Tyynysota, jojo, superpallo.

Leikisti!-sanakortit

Sanakortit sopivat aivojumpaksi ja seurapeliksi. Sanoja voi selittää toisin sanoin, piirtää, elehtiä ja antaa toisten arvata. Valitse vaihtoehdoista ryhmällesi sopivat tai keksi tyhjiin kortteihin lisää sanoja, kuten paikallisten leikkien nimiä.

Lisää ideoita korttien monipuoliseen käyttöön löydät Sananselityspelit-sivulta.

Leikisti!-sanakortit


Nettipelin tunnus

Nettipelit

Wordwall-pelejä voi pelata yksin tai yhdessä. Lähes kaikki nettipelien kuvat on ottanut Kirsi Alastalo. Noin puolet leluista on Museo Leikin kokoelmista, puolet loimaalaisten keräilijöiden kokoelmista. Muutama kuva on Pixabay-kuvapankista.

Nostalgiset muistipelit

Haastavat nostalgiset muistipelit

Näissä peleissä pari muodostuu kahdesta samankaltaisesta lelusta tai kahdesta saman leluun liittyvästä kuvasta. Elämänkokemuksesta on hyötyä.

Sana- ja kuvapelejä

Sanapelejä


Netin aarreaitat


Hakusanat: perinneleluja, perinteisiä pelejä, muistelukuvia, ideoita hoivakodin arkeen, vanhoja loruja kortteina, mielekästä tekemistä muistisairaille palvelutaloihin, tulostettava lelunäyttely