Vappujuttuja

Vappujuttuja-sivulta löytyy sanapelien ja vappupuhepohjan lisäksi Vappupulmia, joita voi käyttää vaikka pulmapolun tekemiseen. Vappujuhlan voi koristella yhdessä tehdyllä lippusiimalla. Valokuvasarjat sopivat herättämään muistoja ja keskustelua. Vappuna voivat aikuisetkin pelata leikkimielisiä seurapelejä kuten Vappubingoa tai Pullonpyörityspeliä.

Sivun lopussa on eri toimijoiden vapputietoa ja tekemistä.


Vappupulmat

Porukalla pähkäileminen ilman kilpailua on mukavaa vappuisaa tekemistä. Vappupulmissa on 12 erilaista tehtävää sekä tehtävien ratkaisut. Jos tehtäviä ratkoo koko ryhmä, ne voi katsoa valkokankaalta tai näytöltä. Parityöskentelyssä tulosteet toimivat hyvin. 

Lataa, tulosta tai heijasta

Vinkki: Pulmailijoille kannattaa jakaa kyniä ja paperia.


Vappupulmapolku

Vappupulmista voi tehdä pulmapolun sisälle tai ulos. Polun pulmanpaikat voi merkitä karttaan tai viitoittaa reitin vaikka värikkäistä kepeistä tehdyillä nuolilla, serpentiinillä tai ilmapalloilla. Pulmapolulla hyväksytään kaikki luovat ratkaisut!

Lataa ja tulosta

Vinkki: Kaikkia pulmia ei tarvitse käyttää. Jos polulla on vähemmän pulmia, ne kannattaa jättää pois tiedoston lopusta. Silloin vastaavat kysymykset voi leikata pois vastauspaperista.


Vappubingo

Vappubingoa voi pelata yhdessä television äärellä tai vaikka torikahvilassa. Tärkeintä on, että näkyvillä on kunnon vappuhulinaa, menoa ja meininkiä.

Tulosta jokaiselle oma bingoruudukko. Tiedostossa on kolme erilaista ruudukkoa, mutta ei haittaa, vaikka joillakin pelaajilla on samanlaiset ruudukot. Kun joku saa bingon eli rastisuoran, hänet voi koristella serpentiinillä tai ojentaa ilmapallon juhlallisen puheen kera.

Lataa ja tulosta

Vinkki: Bingoa voi pelata myös ruudukon täydeltä.


Vappupuhe

Vapun perinteisiin kuuluu puheiden pitäminen. Ryhmän vappujuhlassa puheiden laatiminen onnistuu helposti vappupuhepohjan avulla.

Lataa ja tulosta


Vappusanapelit

Vappusananselityspelissä voi selittää, piirtää, elehtiä ja antaa toisten arvata, mikä sana on kortissa. Vappusanakortteja voi täydentää keväisillä sanoilla tai keksiä lisää itse. Vappusanat tulevat tutuksi tai nousevat mieleen myös sanasokkeloa tehdessä. Helppoja sanapelejä ovat Yhdistä vapputavut ja Yhdistä vappusanat ja kuvat.


Paina vappukuvat mieleesi

Tuttua aivojumppaa on kuvien, sanojen tai esineiden painaminen mieleen. Osallistujat voivat katsella kuvia muutaman minuutin ajan. Tämän jälkeen jokainen voi muistella vaikka parin kanssa, mitä kuvia sivulla oli. Jos ryhmä on taitava, osallistujia voi pyytää keksimään vappuisia asioita, joiden kuvia ei ollut mukana.

Lataa ja tulosta


Valokuvia muisteluun

Kolme ensimmäistä kuvasarjaa on tulostusta varten. Viimeisen kuvasarjan voi näyttää näytöltä tai valkokankaalta.


Tulostettava lippusiima

Vappujuhlaa voi valmistella yhdessä ja tehdä koristeeksi lippusiiman. Tulostuspaperit voivat olla joko valkoisia tai värikkäitä. Lippuja voi myös värittää ja kuvioida itse. Liput leikataan viivaa pitkin, taitellaan katkoviivaa pitkin ja kiinnitetään liimalla vaikka paperinaruun. 

Lataa ja tulosta


Seurapelejä

Vappuun sopivia seurapelejä ovat Pullonpyörityspeli, Nokkela nostatus ja Keikkuva keväinen ennustus.


Tietoa

Artikkeli ja video: Vappu on kevään, työn ja ylioppilaiden juhla. Yle Oppiminen.

Vapputietoa: Vappu. Wikipedia.

Videoita: Vappu – omintakeinen kansanjuhlamme. Yle Elävä arkisto.

Videoita: Sen vapun olisin halunnut elää. Yle. Elävän arkiston blogi.

Artikkeli. Vappu eli valpuri – maaseudun perinteitä. Taivaannaula ja Anssi Alhonen.

Artikkeli: Vappukrääsän top 10. Yle Uutiset.

Artikkeli: Työväen vappu. Aineeton kulttuuriperintö.

Selkoteksti: Maistuvat klassikkotuotteet -kirjassa kerrotaan iloisiin juhliin kuuluvista Carneval-kekseistä s. 10–12 ja Pommacista s. 18–20.

Tekemistä

Askartelu: Askarteluvinkkejä vapuksi. Siuro.info.

Vappulauluja

Murheisna miesnä (Rullaati rullaa) -laulun sanat

Gaudeamus igitur (Riemuitkaamme) -laulun sanat suomeksi ja latinaksi

Työväen marssin sanat

Kansainvälisen sanat

Työväenlaulukone: Kenen lauluja laulat? Yle.


Mitä muita vappujuttuja kaipaatte? Onko kehitysehdotuksia? Laittakaapa viestiä emännälle!