Ruokajuttuja

Ruokajuttuja-sivulla on kysymyssarjoja ja tehtäviä, joiden avulla voit innostaa ryhmää keskustelemaan ravitsemuksesta ja ruokaan liittyvistä tavoista ja tottumuksista. Terveyttä edistävästä ravitsemuksesta on ryhmällä varmasti paljon tietoa, joten omien kokemusten ja vinkkien jakaminen vertaisten kanssa voi kannustaa muutoksiin.

  • Makua elämään! -kysymykset ohjaavat ratkaisukeskeiseen, vertaistuelliseen jakamiseen koko ryhmän kesken.
  • Ruokakysymykset ovat konkreettisempia ja niihin voi vastata lyhyemmin. Toki keskustelua kannattaa jatkaa ryhmän kesken.
  • Makuasiajanat kannustavat mielipiteiden ilmaisuun tilassa liikkuen, sisällä tai ulkona.
  • Ruokasananselitykset toimivat aivojumppana ja aiheiden esiin nostajana.
  • Sanasokkeloita tai sanaristikoita voi antaa kotitehtäväksi.

Ruokaan liittyvät asiat voivat olla hyvin henkilökohtaisia. Osallistujia kannattaa muistuttaa siitä, että keskustella voi yleisellä tasolla ja henkilökohtaisista asioista voi kertoa sen verran kuin haluaa. Myös kysymyksen voi halutessaan vaihtaa toiseen.

Pääteemana aivoterveys

Aivoterveyden perusta on unen, ravinnon ja liikunnan muodostama kolminaisuus. Ruokajuttuja-sivu kuuluu RyhmäRengin aivoterveys-sarjaan. Sarjaan kuuluvat myös sivut Unijuttuja ja Liikuntajuttuja.


Makua elämään! Ravitsemusaiheiset keskustelukortit.

Makua elämään! -kysymykset

Makua elämään! -kysymykset saavat ryhmän keskustelemaan ravitsemuksesta ja kaikesta syömiseen liittyvästä. Samalla ryhmä voi jakaa parhaat vinkkinsä. Kysymysten asettelussa on painotettu vertaistuellista ja ratkaisukeskeistä näkökulmaa.

Kukin kysymys on suunnattu koko ryhmälle, joten vapaamuotoiselle keskustelulle kannattaa varata aikaa. Kysymyksiä on paljon, joten korteista voi valita tapaamisen teemaan sopivat.

Valmistelu

Tulosta ensin kysymykset. Voit tulostaa taustakuvan paperin toiselle puolelle. Parhaan tuloksen saat, kun käytät tavallista paksumpaa tulostuspaperia ja valitset tulostimen asetuksista 100 % tulostuksen. Leikkaa korteiksi.

Tulostettavat tiedostot


Ruokakysymykset: Kaartaako kauppareittisi karkkisolan kautta? Juotko vaivatta litran tai pari päivässä?

Helpommat ruokakysymykset

Helpommat ja konkreettisemmat ruokakysymykset sopivat kaikille, mutta ne toimivat myös silloin, kun juttu ei luista pelkästään puhutun kielen keinoin. Näihin ruokakysymyksiin voi vastata kyllä/ei -sanoin, elein tai osoittamalla. Ryhmää kiinnostavan kysymyksen jälkeen kannattaa antaa tilaa vapaamuotoiselle keskustelulle.

Ruokakysymykset voi tulostaa kortteina lähiryhmiä varten. Laatikkoleikki-nettipeli sopii sekä etäryhmiin että lähiryhmiin.

Tulostettavat ruokakysymykset

Ruokakysymykset nettipelinä

Pyydä osallistujia valitsemaan vuorollaan luku, ja vastaavaa luukkua napsauttamalla ilmestyy kysymys. Kysymykseen voivat vastata kaikki, tai voit pyytää osallistujia keskustelmaan aiheesta pareittain. Anna tilaa yhteiselle keskustelulle. Kysymyksiä on runsaasti, joten kaikkia ei kannata käydä kerralla läpi.


Makuasiajanat.

Makuasiajanat

Ulos, sisälle ja etäryhmiin sopivat janat ohjeineen ovat Liiku janalla ja kerro -sivulla.


Ruokasananselitykset: mutakakku, salaattilinko, mahalaukku.

Ruokasananselitykset

Sananselitykset sopivat aivojumpaksi ja aiheiden esiin nostajaksi. Sanoja voi selittää, piirtää, elehtiä ja antaa toisten arvata. Vaihtoehtoja on runsaasti, joten valitse niistä ryhmällesi sopivat tai keksi tyhjiin kortteihin omia sanoja.

Tulostettavat sanakortit

Vinkkejä

  • Osallistujat voivat kuvailla omaa lempiruokaansa tai lempiherkkuaan, ja toiset arvaavat.
  • Tyhjiin pohjiin voi kirjoittaa vaikka paikallisia perinneruokia tai päivän teemaan liittyviä sanoja.
  • Jos haluat lisää ruoka-aiheeseen sopivia sanoja, tulosta Sadonkorjuu-aiheiset kortit.

Herkkusanasokkelon kuva.

Sanasokkelot ja sanaristikot

Valitse sopivan tasoinen tuloste kotitehtäväksi vaikka ravitsemusteemaisen tapaamisen jälkeen. Vastaukset ovat tiedostojen lopussa.

Lisää sanatehtäviä ja vinkkejä niiden käyttöön ryhmässä on Sanasokkelot– ja Sanaristikot-sivuilla.

Ruokasanasokkelot

Herkkusanasokkelot

Ravitsemussanasokkelot

Satokauden sanaristikot

Herkkusanaristikot

Ruokasanaristikot


Nettipelin tunnus

Ruokanettipelit

Sanasokkelot eli piilosanat

Sanaristikot

Järjestä sanat lauseeksi

Hirsipuut

Muistipelit


Lisää ruoka-aiheista tekemistä


Tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta


Hakusanat: ravitsemus, terveellinen ruoka, ravitsemusryhmät, ikääntyneiden ravitsemus, rakentavaa ruokakeskustelua, ravitsemusterapia, ravitsemuskeskustelu, ruokamuistot, ruokailuun liittyvät tavat ja tottumukset, vertaisryhmä, vertaistuki, ravitsemusteema ryhmätoimintaan